Hajós temetés menete

A DUNAI HAJÓS TEMETÉS FOLYAMATA:

A hajós temetés azért is különleges temetkezési forma, mert a szertartás menete, a búcsú teljes egészében a család igényei szerint zajlik. Lehetőség van arra, hogy a temetés az elhunyt személyiségéhez illeszkedő zenei aláfestéssel, kedvenc virágaival, egyedi arculattal, szertartás elemekkel történhessen meg.

Alap szolgáltatásként az alábbi temetési szertartást ajánljuk:

 • A hajós temetés alap esetben 1 órás időtartamú. A hajók ennél hosszabb időre is igénybe vehetőek, amit különösen akkor javaslunk, ha a temetés lezárásaként halotti tort, vendéglátást is szeretnének igénybe venni.
 • A hajó – indulás előtt kb. 15-20 perccel – már úgy áll be a kikötőbe, hogy a környezetbarát, lebomló urna gyertyákkal felravatalozva várja a búcsúzókat. Javasoljuk, hogy lebomló alapra kötött koszorúval, ravataldíszekkel, esetleg az elhunyt fotójával tegyék ünnepélyesebbé a szertartást. A virágokat az urnával együtt vízre helyezzük, hogy az elhunytat végső nyughelyére kísérjék.
 • Beszállást követően, a hajó észak felé indul el a Dunán, a hamvak szórására hatóságilag kijelölt hely irányába. Abban a kb. fél órában, amíg a hajó megérkezik a szertartás helyére, hangzik el a búcsú beszéd egyházi, vagy polgári szertartás szerint (amennyiben megrendelik a szolgáltatást). Lehetőség nyílik arra is, hogy családtagok, barátok mondjanak beszédet, vagy igény szerint segítséget nyújtunk egyéni elképzelések megvalósításához is. A búcsúztatáshoz alkalomhoz illő háttérzenét, a beszédhez a hangosítást biztosítjuk.
 • Amikor a hajó eléri a szórásra kijelölt helyet, a hajó lelassít, és attól függően, hogy melyik hajót veszik igénybe:
  a) a Rapszódia hajón elhúzzák az üveg tolóablakokat, hogy  a gyászolók a földszintről dobhassák a vízbe a kegyelet virágait.
  b) a többi hajón a családtagok felfáradnak a hajó felső szintjére és onnan tekinthetik meg az urna vízre helyezését.
 • Ezt követően, a hamvakat a személyzet egy tagja környezetbarát urnában, az élő virágból készült ravataldíszekkel együtt, ünnepélyesen vízre helyezi. A szertartás méltó lezárásaként megszólal a lélekharang, majd – ha a család kéri – harsonás fújja el az “Il silenzio”-t.
 • Közben a családtagok 1-1 szál virág vízbe dobásával vesznek végső búcsút az elhunyttól. Lehetőség van arra is, hogy a hamvak vízre helyezésekor az elhunyt kedvenc zenéje, nótája, vagy az alkalomhoz illő más zeneszám szólaljon meg.
 • Ezt követően a hajó visszatér a kiindulási helyre. A visszaút 25-30 perce alatt alkalomhoz illő zene szól és a család kötetlen beszélgetés keretében fogadja a részvétnyilvánításokat.
 • A visszaúton – előzetes egyeztetés szerint – lehetőség van egyszerűbb ételek, italok elfogyasztására (sós, édes aprósütemény, szendvicsek). A professzionális vendéglátásra felkészült hajóinkon komplett halotti tor, egyedi igények szerint összeállított menüsorok felszolgálására is van lehetőség.

Gyakorlott fotós, videós közreműködésével lehetőség van az esemény megörökítésére.

 

Videó a hajós temetés menetéről a Rapszódia hajón

hajos_temetes_ravatal

Comments are closed.